Het maatschappelijke doel van deze website is langer veilig te fietsen. Fietsen heeft een groot positief effect op onze gezondheid, en we kunnen het tot hoge leeftijd blijven doen. Bovendien komt, dankzij de electrische fiets (e-bike), deze mogelijkheid voor steeds meer mensen binnen bereik. De vermindering van onze fysieke kracht met de leeftijd is immers niet langer een belemmering om te blijven fietsen. De keerzijde van deze positieve ontwikkeling is het toegenomen risico, want met onze leeftijd neemt ook onze lichamelijke kwetsbaarheid toe. Daarom is belangrijk om de kans op een aanrijding of val zo klein mogelijk te houden. Omdat fysieke kracht niet langer een belemmering is, hangt dit risico vooral af van onze fietsvaardigheden.

Wij kunnen niet ons hele leven vertrouwen op de fietsvaardigheden die we in onze jeugd hebben geleerd. Immers, met het ouder worden verandert ons lichaam (o.a. onze zintuigen, gewrichten en spieren) en we stappen vaak over op een ander type fiets dan degene waarmee we onze fietsvaardigheden hebben opgebouwd. Gelukkig is ons brein in staat om zich aan te passen aan een ander lichaam en een ander type fiets. Daar heeft het dan wel hulp bij nodig: slimme gerichte oefeningen die ons brein herprogrammeren zodat we nieuwe fietsvaardigheden leren, geschikt voor ons nieuwe lichaam en onze nieuwe fiets.

In het Doen-gedeelte van deze website, wordt een set fietsvaardigheidsoefeningen beschikbaar gesteld in de vorm van tekst, afbeeldingen, en instructievideo’s. Deze oefeningen zijn gebaseerd op de wetenschappelijke inzichten die beschreven worden in het Weten-gedeelte van deze website. De oefeningen en het materiaal dat daarvoor nodig is zijn ontworpen en getest door een groep gelijkgezinden die samenwerken aan de inhoud van deze website.